Katil Ali Asghar Boroujerdi Kimdir?
1893 yılında İran’ın Burucerd şehrinde dünyaya gelen Ali Asghar, çocukluk döneminde ailesiyle birlikte Irak‘a taşındı. İlk olarak Kerbela’ya yerleşen aile aradan 6 yıl geçtikten sonra Bağdat’a yerleşti. Reza ve Taghi adında iki erkek kardeşi ve bir kız kardeşi vardı.
Ali Asghar Borujerdi, cinayet ve hırsızlığıyla nam salmış son derece sorunlu bir ailenin çoğuydu. Büyük babası Zulfali, İran’ın Burucerd, Malayer ve Erak şehirlerinde kervansaraylara saldırarak insanları öldüren ve mallarını çalan bir eşkıyaydı.
Babası Ali Mirza ise çıplak elleriyle 40’tan fazla kişiyi öldürdüğü bilinen bir hayduttu. Ali Mirza, ailesini ikna ederek karısını ve çocuklarını da alarak Bağdat’a göç etmeye karar verdi. Ali Mirza, ailesiyle birlikte Bağdat’a yola çıktıkları esnada İran Kazak Tugayı tarafından öldürüldü. Karısı yanına 3 erkek, 1 kız çocuğunu da alarak Kerbela’yı ziyaret etme bahanesiyle Irak’a girip Bağdat’a yerleşti.
Ali Asghar Borujerdi, sık sık annesine babasını soruyordu. Annesi ise ona babasının bir asker olduğunu ve savaşta öldüğünü anlatıyordu.
İran’da ve en fazla insan öldürdüğü Irak’ta “Katil Asgar” olarak tanınmaktadır.
İlk tecavüz ve cinayetlerine burada başlayan ardından yeniden İran’a giden ve orada da öldürmeye devam eden Borujerdi, İran’da tutuklanarak idam edilmiştir.
Ailesiyle birlikte Irak’a gidip Bağdat’ta yaşamaya başlayan Katil Asgar, 15 yaşına geldiğinde erkek çocuklarına tecavüz etmeye ve daha sonrada hem tecavüz edip ardından öldürmeye başlamıştır.
Tahminen cinayetlere başlama tarihi 1908 yılı olarak belirlenmiştir. Yaklaşık olarak 25 yıl Irak’ta kalan Katil Asgar, polise yakalanmamak için 1933 yılında İran’a geri kaçtı ve cinayetlerini burada devam etti.
Irak’taki Cinayetler
1899 yılında Ali Asghar Borujerdi, 6 yaşındayken ailesiyle birlikte taşındığı Irak’ın Bağdat şehrinde ilk tecavüzlerine ve cinayetlerine başladı.
Bağdat’a taşındıktan yaklaşık 9 sene sonra yani 1908 yılında, kendi yaşlarında olan ergen erkek çocukları cinsel istismara başladı. Bir süre bu şekilde tecavüzlerine devam eden Katil Asgar, daha sonra tecavüz ettiği çocukların kendisini polise şikayet etmesinden korkarak tecavüz ettiği çocukları öldürmeye başladı.
Asgar, mahallede çocuklara fındık, fıstık, çekirdek gibi abur cuburları satarak ailesine yardım ediyordu. Bu esnada müşterileriyle arkadaş oluyor, onlara hediyeler verme bahanesiyle taciz ve tecavüz ediyordu. İlk defa 14 yaşında Bağdat’taki çocuklara şiddet uyguladığı nedeniyle tutuklandı ve hapsedildi. Ancak genç yaşından dolayı ciddi bir risk olarak görülmedi ve çocukların ebeveynlerinin rızasıyla serbest bırakıldı.
Asgar, yine Bağdat’ta beş çocuğu istismar ettiği tespit edildikten sonra 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 27 yaşında hapisten çıkan Asgar’a bir daha buraya gelmemesi için taciz olaylarını bir daha yapmaması tembihlendi.
Kendi ifadesinden yola çıkarak Irak’ta toplam 25 erkek çocuğuna tecavüz edip öldürdüğü biliniyor. 1933’te Ali Asgar 40 yaşındayken, son Iraklı genç çocuğa tecavüz edip öldürürken başka bir çocuk tarafından görülmesinin ardından polise ihbar edildi. Polis tarafından arandığının farkına varan Katil Asgar, doğduğu yer olan İran’a kaçarak burada Tahran’da yaşamaya başladı.
İran’da da boş durmayan Katil Asgar, tecavüzlere ve cinayetlere kaldığı yerden devam etti.
Asgar Irak’taki suçlarıyla ilgili şunları söyledi:
Irak’ta, kardeşimin kafeteryasında bütün paramı harcıyordum. Camilerde bir süreliğine fındık satıyordum ve beş kişiyi taciz ettiğim için 9 yıl hapis cezası alana kadar çocuklarla temas içerisindeydim. Bir gece Hasan isminde ki marangozun çırağına 5 kişiyle birlikte tecavüz ettim. Hapisten çıktıktan sonra sürekli polis gözetimi altındaydım ve her gece polisler evime gelerek benim orada olduğumu kontrol edecekti. Bundan sonra arkamda iz bırakamazdım, bende tecavüz ettiğim çocukları öldürmeye başladım. Onları genellikle boğarak öldürüyordum. Irak’ta toplamda 25 çocuğu öldürdüm ve son çocuğu öldürürken başka bir çocuk beni gördü. Bunun ardından hemen İran’a kaçtım.
İran’daki Cinayetler
Ali Asghar Borujerdi, İran’a kaçtıktan sonra doğduğu şehir olan Burucerd’e geri dönmedi. Bunun yerine İran’ın en kalabalık şehri ve başkenti Tahran’a yerleşti. Burada özellikle atletizmle uğraşanların kaldığı Rıza Han Kervansarayı’na yerleşti.
Böylece çocuk ve ergenlerle de temas kurdu. Avını, daha çok iş bulmak için Tahran’a gelen gençler arasında yapıyordu. Kısa bir sürede sekiz kişiyi öldürdü ve cesetleri şehrin güney kesimine attı. Minudeşt köyü yakınlarındaki fırın ve su kemerlerinde bu ergenlerin parçalanmış bedenlerinin bulunması, Tahran’da bir korku kaynağı oldu.
Çok kalabalık bir şehirde gizlenmesi ve kurban bulması açısından onun için gayet müsait bir yerdi.
-Tahran 1934
Yıl 1934’ü gösterdiğinde “Katil Asgar” ismi Tahran’ın her köşesinde konuşulmaya başlandı. Haberlerde, gazetelerde bu isim sık sık konu ediniyordu. Hatta ismi açıklanmayan bir adam onunla ilişkiye girdiğini itiraf etmişti.
1933 yılında Bağdat’ta 25 kişiyi öldürdükten sonra Tahran’a kaçan Ali Asgar, Tahran’ın güneyinde, genellikle fakir halkın yaşamını sürdürdüğü “Bagh-e Ferdous” gölgesine yerleşti. Burada hamallık yaparak ve sebze satarak geçinmeye çalışıyordu.
31 Aralık 1933’te Tahran’da ki ilk cinayetini işledi. Mart 1934’te tutuklanana kadar toplamda 8 erkek çocuğunu öldürdü. Bu çocukların çoğu evsiz kimselerdi ve Ali Asgar, ilk olarak onlara tecavüz ediyor ardından ipucu bırakmamak için çocukları öldürüyordu.
Katil Asgar’ın Hücresi (Qasr Hapishanesi)
Tutuklama
Ocak 1933’te Tahran’ın güneyindeki Qaleh Kharabeh köyünde yaşayan bir genç, bir çocuğun cesedini buldu ve ardından durumu yakındaki Necefabad şehrine giderek anlattı. Güvenlik güçleri hemen cesedin bulunduğu yere gelerek araştırma yaptı. Yapılan araştırmalar sonucunda yakın bölgede 2 ceset daha olmak üzere toplamda 3 ceset tespit edildi. Bulunan cesetlerin hepsi 20 yaşın altında erkek çocuklarına aitti.
23 Şubat’ta, Laleh Park’ta başka bir gencin kafatası bulunmuştu ama cesedi bulunamıyordu. Beş gün sonra, Dolatabad’ın Aminabad bölgesinde 31 yaşında bir erkeğin başsız bir beden bulundu.
Tahran ve çevresinde adeta bir korku ortamı oluşmuştu. Polisler cinayetlerle ilgili bir ipucu bulabilmek için çalışmalar yapıyordu.
Tahran’da deneyimli bir dedektif olan Sardar Timur Khan’ın Güney Tahran’daki seri cinayetleri araştırması istendi. Birkaç kuyudan yararlanarak, görevliler gizemi çözme arayışına devam ettiler.
10 Mart 1933 Cuma günü, Aminabad bölgesinde çölden orta yaşlı bir adamın geldiğini gördüler. Polisler ona burada ne gezdiğini sordular. O, hamal olduğunu ve bu bölgeye bamya satmak için geldiğini söyledi. İlk başta ondan şüphe etmediler ama daha yakından incelendiğinde kıyafetinde kan olduğunu ve bir kanlı bıçağı fark ettiler.
Adam, Şah Abdul Azim camisi yakınlarındaki pazardan ikinci el kıyafet aldığını, bıçağı ve yanında bulunan diğer eşyaları da oradan aldığını iddia etti. Ancak yetkililer, onun bu cevabıyla ikna olmadılar ve adamı tutuklayarak Tahran’da bir karakola götürdüler. Daha sonra adamın Ali Asghar Borujerdi olduğu ve Rıza Han Kervansarayı’nda yaşadığı tespit edilerek kaldığı yerde de arama yapıldı ve başka birisine ait elbiseler bulundu.
Yargılama ve itiraflar
Bir dizi sorgunun ardından Ali Asgar, giysilerin çırak olarak çalışması için yanına aldığı Ali isminde bir çocuğa ait olduğunu söyledi ve ona tecavüz edip öldürdüğünü itiraf etti.
Şimdi “Katil Asgar” olarak bilinen dava, Haziran 1934’te başladı. Asgar toplamda en az 33 çocuk ve ergenlere tecavüz etmek ve öldürmekle suçlandı. Son olarak mahkeme kararı İran Yüksek Mahkemesi tarafından teyit edildikten sonra dokuz yıl hapis cezasına mahkum edildi ve ardından onu ölüm cezasına çarptırdı.
Asgar suçlarının arkasında ki nedenleri şöyle açıkladı:
Bunlar geleceğin ebeveynleridir. Hiçbir faydaları yoktur ama oldukça güzeldirler. Daha bıyıkları terlemeden çalmaya başlarlar. Onlarla sürekli kavga halindeyim. Bunlar ülkenin düşmanları. Bu yüzden onları öldürdüm. Ülkemin dışında birçok insan öldürdüm ve yakalanmamak için buraya geri geldim. Burada da olduklarını görünce tekrar öldürmeye başladım.
Ali Asgar, bir defa polis tarafından gözaltına alınmış fakat delil yetersizliğinden serbest bırakılmıştı.
Yapılan mahkeme sonucunda asılarak idam edilmesine karar verildi fakat o temyize gitmek istedi. Temyiz başvurusu da reddedilince 6 Temmuz 1934 Çarşamba günü Toopkhaneh Sokağında (Tophane Sokağı) kalabalık İran halkının gözleri önünde asılarak idam edildi.
Ali Asgar’ın, ilk başlarda esprili bir havası vardı hatta “Beni serbest bırakırsanız hepinize adam başı 2 koyun vereceğim” şeklinde şakalar yapıyordu. Fakat idam edileceği sehpaya çıkartılınca her şey birden tersine döndü ve sinirli bir havaya sahip olan çehresi gün yüzüne çıktı. İdam edilmeden hemen önce “Bazı sürtükleri öldürdüm, onları sizin için öldürdüm” dedi.
Kaynaklar:
-Serial Murder in Tehran: Crime, Science, and the Formation of Modern State and Society in Interwar Iran”. History Comparative Studies in Society and History, 47(4) October 2005, pp 836-862.
-Cyrus Schayegh (2005). Serial Murder in Tehran: Crime, Science, and the Formation of Modern State and Society in Interwar Iran. Comparative Studies in Society and History, 47, pp 836-862. doi:10.1017/S001041750500037X.
-Sun site; http://www.aftab.ir/news/2006/sep/10/c9c1157902058_adventure_iran.php
-Schayegh, Cyrus (2005). “Serial Murder in Tehran: Crime, Science, and the Formation of Modern State and Society in Interwar Iran” (PDF). Comparative Studies in Society and History. Cambridge University Press. 47 (4): 836–862. doi:10.1017/S001041750500037X. ISSN 0010-4175. JSTOR 3879345. Archived from the original (PDF) on 20 May 2016.
-“Furrior under the name “Asghar the Murderer”” (in Persian). Iran Newspaper. 14 May 2004.
-“Opening the case Ali Asghar Borujerdi, the famous killer” (in Persian).
-Green family;http://www.ksabz.net/article.asp?AID=5383
-Hepoli January 1, 2005; http://hapalihapo.blogspot.com/2005_01_01_archive.html
-Reza Ghassemi (1999). The Well of Babel (in Persian). Sweden: Baran Publishing House. p. 43.
-Image of the execution scene of Asghar the Murderer
-“Most Famous Criminals Executed in Iran’s History” (in Persian). Moshreq News. 3 January 2013.
By Kaynuka